8 tips om je lokken in de winter te laten stralen

Your hot & your cold

De koude buitentemperaturen, afgewisseld met de warme en droge lucht van de verwarming binnen, zorgt er bij velen voor dat het haar gaat uitdrogen, pluizen en statisch geladen wordt. We geven je een aantal eenvoudige tips & tricks mee om je haren en hoofdhuid de winter te laten overleven en klaar te stomen voor de zonnige dagen die er ongetwijfeld aankomen.

1 Kies het juiste hoofddeksel

In de winter zijn mutsen en hoeden een go-to accessoire voor vele vrouwen. Maar onze hoofddeksels kunnen soms meer kwaad dan goed doen, omwille van de wrijving die ze veroorzaken met als gevolg statisch geladen haar, een vette haardos of zelfs uitgedroogde en beschadigde lokken. Vermijd daarom stoffen zoals wol en katoen en kies in de plaats daarvan voor cashmere, zijde of satijn die over het haar glijden, het vocht niet opnemen en de haren en hoofdhuid meer laten “ademen”. Zorg ook dat het hoofddeksel niet te strak aansluit, zodat de doorbloeding van je hoofdhuid niet gehinderd wordt.

2 Was niet te vaak

Deze tip geldt eigenlijk ieder seizoen. Minder vaak je haren was is vaak de oplossing om je van vette haren te verlossen. In de winter zullen je lokken sneller uitdrogen en stroachtig ogen als je ze te vaak wast.  Te vaak wassen zorgt er bovendien voor dat je de voedende stoffen die je hoofdhuid zelf produceert gewoon wegspoelt.

3 Drink voldoende water & eet voldoende vitamientjes

Ook deze tip is eigenlijk altijd geldig, ongeacht of het nu winter of zomer is, lente of herfst. Want hydratatie & verzorging gebeurt niet enkel aan de buitenzijde, maar ook van binnen. Drink daarom voldoende water, zet geregeld vitamientjes in de vorm van fruit en groenten op het menu, en eet zo nu en dan eens een vissoort vol omega-3 (makreel, zalm, oester, tonijn, …).  Je hoofdhuid en haren zullen je dankbaar zijn.

4 Trim de puntjes

De winter zorgt vaak voor droge en broze haarpunten. Vandaar dat het interessant is om regelmatig de puntjes bij te knippen, en zo je haren gezond te houden en de kans op gespleten punten te vermijden.

5 Was je haar met (niet te) warm of lauw water

In de winter is het nogal verleidelijk om vanuit je warme, knusse bed meteen in een warme, relaxerende douche te stappen. Zet de kraan niet te hoog, want te warm water kan je haren en hoofdhuid (die in de winter al wat gevoeliger kan zijn) uitdrogen.

6 Droog je haren

Stel je natte haar niet bloot aan de koude buitenlucht! Wanneer het kouder is, duurt het wat langer voor je haren om te drogen. Als je met natte lokken het huis uit gaat, stel je het bloot aan temperaturen die het niet gewoon is en loop je het risico dat ze bevriezen en breken.

7 Vermijd het gebruik van stylingtools

Probeer je haren zo vaak mogelijk aan de lucht te drogen en vermijd overmatig gebruik van haardrogers, stijltangen, krultangen, … Deze gaan voornamelijk de hoofdhuid uitdrogen en gezond haar starten bij de wortel en dus een gezonde en mooie hoofdhuid.

8 Gebruik een voedingssupplement

Vooral in de koude herfst- en wintermaanden verliezen we meer haren dan gewoonlijk. Volkomen normaal, want in de zomer hebben we meer haar nodig om ons te beschermen tegen UV-schade. Een voedingssupplement kan je helpen je haren te voeden, zodat ze niet alleen gezond zijn maar ook beter groeien. Belène Hair Growth Nutri capsules bevatten biotine of vitamine B8, wat bijdraagt aan de productie van keratine, het belangrijkste eiwit dat zorgt voor structuur in niet alleen haar, maar ook nagels. Daarnaast bevatten de capsules koper, ook wel het anti-grijs mineraal genoemd. Dit heeft een gunstig effect op de kleur van het haar. Zink zorgt dan weer voor sterk haar en voorkomt splitsen. De vitis vinifera in de formule houdt de hoofdhuid net en gezond en de keratine (afkomstig van de wol van Nieuw-Zeelandse schapen) zorgt eveneens voor structuur en stevigheid.