Cosmetica met een geweten: veggie, vegan, dieproefvrij & cruelty free

Meer en meer mensen liggen wakker van de impact die hun keuzes hebben op de mensen rondom hen, de dieren en de planeet. We zien zowel bij consumenten als bij producenten een toenemend besef dat cosmetica en verzorgingsproducten ook diervriendelijk kunnen zijn. Veggie, vegan, dieproefvrij, cruelty free, … het zijn modewoorden die de laatste jaren aan populariteit gewonnen hebben. Maar wat betekenen al die termen in de cosmeticawereld nu exact?

Pescotarisch, vegetarisch, veganistisch?

Laat ons beginnen met de vorm die het gebruik van alle dierlijke ingrediënten volledig uitsluit; vegan cosmetica. Deze producten bevatten geen enkel dierlijk ingrediënt en worden bovendien ook niet getest op dieren. 

Vegetarische cosmetica gaat minder ver. Er mogen geen ingrediënten afkomstig van dode dieren aanwezig zijn. Maar deze producten kunnen bijvoorbeeld wel getest zijn op dieren.

Vervolgens zijn er nog pescotarische producten, die zo veel mogelijk dierlijke bestanddelen vermijden maar wel ingrediënten van marine (zee)oorsprong benutten.

Dierproefvrij ≠ diervriendelijk

Wie houdt nu niet van een frisse, gezonde en jeugdige look? Maar hoeven dieren daarvoor te lijden?

Cosmetica kan ook ontwikkeld worden met een zo minimaal mogelijke impact op dieren.

Sinds 2013 is het in de  EU sowieso verboden om cosmetica te testen op dieren. Een zeer positieve ontwikkeling voor de viervoeters. Kleine kanttekening hierbij: producten ontwikkeld voor 2013 vallen niet onder die wetgeving en zijn dus soms nog terug te vinden in de Belgisch winkelrekken.

Sommige niet-EU landen, met als bekendste voorbeeld China, hebben geen anti-dierproef wetgeving. Meer zelfs, in China is het verplicht om producten te testen op dieren, anders zijn ze niet welkom op de Chinese markt.

Maar dierproefvrij staat niet noodzakelijk gelijk aan diervriendelijk. Want hoewel de producten niet getest werden op dieren, kunnen ze wel ingrediënten van dierlijke oorsprong bevatten.

Hoe zit het met de Belène producten?

Bij Belène hebben we een groot hart voor dieren. Maar met onze producten zijn we er ook op uit om mannen en vrouwen meer zelfvertrouwen te geven door middel van een gezonde en strakke huid en een weelderige haarbos.

Alle onze producten zijn dan ook volledig dierproefvrij. Daarnaast hebben we ook heel bewuste keuzes gemaakt omtrent de oorsprong van de ingrediënten in onze skin en hair producten.

Voor de Belène dag- en nachtcrème en het serum kozen we bijvoorbeeld voor een collageen peptidenmix afkomstig van 3 natuurlijke ingrediënten (rijst, gist en tarwe).

De Belène Beauty Drink bevat dan weer marinecollageen, afkomstig van vissen. De structuur van de aminozuurketen aanwezig in dit type collageen komt overigens perfect overeen met deze van collageen in de menselijke huid. Hier werd dus wel gekozen voor een marine-oorsprong, maar dit omdat plantaardig collageen niet diep genoeg doordringt en bijgevolg onvoldoende effect zal hebben. Dierlijk collageen (vaak afkomstig van runderen) sluiten we volledig uit omwille van de verhoogde kans op allergische reacties en de kans op dierenziektes. Kunstmatig collageen dringt evenmin diep genoeg door en is dus ook geen optie.

Meer weten over collageen, lees onze blog (Collageen, het geheime ingrediënt voor een gezonde en jeugdige huid)

Voor de haargroeiproducten kozen we diervriendelijke en plantaardige ingrediënten.

Zo opteerden we voor vegacapsules voor onze Nutri Capsules. Voedingssupplementen zitten vaak in gelatine capsules, afkomstig van dierenbotten, maar Belène kiest resoluut voor natuurlijke capsules.

De Nutri Capsules bevatten keratinepeptiden afkomstig van de wol van Nieuw-Zeelandse schapen. Het is een prachtig natuurproduct, waarvan de winning weinig ingrijpend is voor de dieren. Deze keratine is 100 % natuurlijk en dankzij de oplosbare vorm is er een optimale opname door het lichaam: maar liefst 95 % van de keratine komt rechtstreeks in de bloedbaan terecht.

Zowel de shampoo, het serum als de capsules hebben natuurlijke actieve bestandelen, bestaande uit een vitaminen- en mineralencomplex en vitis vinifera (ofwel druivenpitextract). We vertrouwen hierbij op de heilzame werking van planten voor het voeden van het haar en de hoofdhuid.

Meer weten over de ingrediënten in onze haarproducten, lees onze blog (Alles wat u moet weten over haarverlies)