Alles wat u moet weten over haarverlies

Haarverlies hoort tot de haargroeicyclus en het is dus volstrekt normaal om tussen de 50 en 100 haren per dag te verliezen. Wanneer dit aantal hoger ligt, is er echter sprake van een probleem. In deze blog brengen we verschillende oorzaken van haarverlies in kaart en verkennen we niet-chirurgische oplossingen.

Onze genen en hormonen zijn de grote boosdoeners

We maken eerst en vooral een onderscheid tussen de erfelijke variant van haarverlies (alopecia androgenetica) en de niet-genetische variant (alopecia diffusa). De meest voorkomende vorm van haaruitval categoriseren we onder erfelijke haaruitval. De oorzaak kunnen we herleiden naar de mannelijke DHT-hormonen (dihydrotestosteron), die zowel bij mannen als vrouwen, hetzij in mindere mate, aanwezig zijn. De genen bepalen de mate waarin men erfelijk belast is.  Bij de man herkennen we dit door de teruglopende haarlijn of een kale plek achteraan de kruin. Bij vrouwen is er vrijwel nooit sprake van (bijna) volledige kaalheid.

De haarzakjes bevatten testosteronreceptoren die de lengte van de groeifase beïnvloeden. Hoeveel receptoren op een haarzakje aanwezig zijn, is erfelijk bepaald. Hoe meer receptoren, hoe korter de groeifase van het haar.  Bij erfelijke haaruitval wordt de groeifase van haren verkort van 3 à 5 vijf jaar naar slechts enkele maanden. Bovendien worden na elke groeifase de nieuwe haren dunner, totdat het haarzakje afsterft en er helemaal geen haar meer groeit. Erfelijke haaruitval komt veelal tot uiting tijdens de overgang. Dit omdat de oestrogeen- en progesteronspiegels dalen en de testosteronspiegel toeneemt.

De erfelijke vorm wordt in principe niet aanzien als een ziekte of aandoening, maar eerder als een natuurlijk verouderingsverschijnsel. Deze vorm kan je niet zomaar volledig “genezen”, maar je kan het haarverlies afremmen en nieuwe haargroei stimuleren.

Daarnaast is er ook nog sprake van haarverlies dat tijdelijk is van aard. Hierbij wordt de haarcyclus verstoord en vroegtijdig beëindigd. De haren komen bijgevolg sneller in de telogene fase met haaruitval als gevolg. Fysieke en psychische oorzaken zijn hier vaak de boosdoener. Denk maar aan hoge koorts, infecties, bloedarmoede, een operatie, chemotherapie, een ongeval, emotionele problemen, een streng dieet, alcoholmisbruik, enz. Maar ook een zwangerschap of het gebruik van sommige geneesmiddelen (zoals sommige bloedverdunnende en bloeddrukverlagende medicijnen, anticonceptie, antidepressiva) kunnen haarverlies tot gevolg hebben. Stresshormonen hebben een negatief effect op de haarzakjes, waardoor deze kunnen gaan ontsteken met haaruitval als gevolg.

Haargroei start bij een gezonde hoofdhuid

Een gezonde en zuivere hoofdhuid zal de haargroei positief beïnvloeden. Een goede doorbloeding is van groot belang omdat deze zorgt dat het haar voldoende nutriënten toegevoerd krijgt. Daarom vermijd je best overtollig gebruik van chemicaliën op de hoofdhuid.

Wat we eten en drinken kan overigens ook een invloed hebben op onze hoofdhuid en haar. Haar is grotendeels opgebouwd uit keratine, een eiwit. Daarom moet je voldoende eiwitten (vlees, gevogelte, vis, bonen, peulen, …)  opnemen. Amandelolie zien we ook vaak terugkomen in haarproducten. Een handje vol amandelen bevat bijna de helft van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine E en mangaan. Beide stimuleren de haargroei. Een ander geliefd ingrediënt is avocado. Dit helpt droog en beschadigd haar tegen te gaan. Mandarijnen geven je immuunsysteem dan weer een boost en stimuleren haar en huid doordat de vitamine C in de vrucht je lichaam helpt meer collageen te produceren. De aanwezige vitamines A zorgen op hun beurt voor hydratatie. Popeye vertrouwt op spinazie om sterk te blijven en ook de haren hebben hier baat bij. Dit omdat de bladgroente rijk is aan ijzer, zink, kalium en calcium die bijdragen aan gezonde en stevige lokken. Een ideaal tussendoortje voor jezelf en je haren is Griekse yoghurt, niet alleen rijk aan eiwitten maar ook aan vitamine B5 wat de bloedtoevoer naar de hoofdhuid stimuleert. Voedingsmiddelen rijk aan omega 3 (zalm, avocado, pompoenpitten, …) houden het haar gezond en helpen haaruitval te voorkomen. Suiker (vertraagt de opname van eiwitten), alcohol (tast de hoeveelheid zink in het lichaam aan) en crash diëten (zorgen voor calorietekorten en een gebrek aan essentiële vitaminen en mineralen) vermijd je best of beperk je tot een minimum.

Daarnaast kan u ook u de doorbloeding van de hoofdhuid stimuleren door de hoofdhuid regelmatig te masseren. Laat ook de haren en hoofdhuid zo veel mogelijk vanzelf drogen en vermijd de warmte van een haardroger.

Heb je dun haar? Pech! Valt je haar uit? Daar valt niets meer aan te doen!

Deze clichés zijn achterhaald. De wetenschap weet ondertussen een antwoord te bieden.

Eerder lazen we dat keratine en bepaalde vitaminen een heilzame werking hebben op onze hoofdhuid en het haar. Deze stoffen worden door het lichaam aangemaakt, maar onder invloed van allerlei externe factoren worden ze ook afgebroken. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat we deze voldoende aanvullen.

Laten we eerst even keratine onder de loep nemen. Keratine is een eiwit bestaande uit 18 verschillende aminozuren. Een optimale opname van deze aminozuren is noodzakelijk voor de aanmaak van keratine en bijgevolg het behouden van sterk haar. De keratine aanwezig in de meeste shampoos bestaat vaak uit grote moleculen die niet voldoende opgenomen worden door het haar en dus weinig of geen effect hebben. Daarom wordt keratine best oraal ingenomen en niet topisch aangebracht op het haar. Belène Nutri Capsules bevatten keratine afkomstig van de wol van Nieuw-Zeelandse schapen. Ze is dus 100 % natuurlijk en dankzij de oplosbare vorm is er een optimale opname door het lichaam: maar liefst 95 % van de keratine komt rechtstreeks in de bloedbaan terecht.

Daarnaast bevatten onze Nutri Capsules een uniek vitaminen en mineralen complex (Nutri V complex) bestaande uit:

 • Zink draagt bij tot het behoud van sterk haar en een normale eiwitsynthese
 • Koper draagt bij tot het normale haarpigmentatie      
 • Biotine draagt bij tot het behoud van een normaal haar
 • Vit B6  draagt bij tot de normale cysteïnesynthese

Tot slot bevatten de Nutri Capsules, maar ook de Belène Shampoo en het Serum Concentrate, Vitis Vinfera (druivenpit) extracten, die dan weer bijdragen tot normale bloedcirculatie, afweer tegen vrije radicalen en behoud van de celfunctie. Naast de heilzame werking van de druivenpitten, voegden we aan de shampoo en het serum nog een reeks andere natuurlijke bestanddelen toe die samen het Active V Complex vormen:

 • Salie: heeft een antibacteriële werking en zuivert de hoofdhuid
 • Alexandrijnse senna: versterkt de haarfollikels en houdt de talgproductie in balans
 • Brandnetel: stimuleert de haarfollikel, reguleert de oliën in het haar en heeft een anti-rooseffect
 • Zwarte peper: voedt de haarfollikels
 • Veenbessen: hebben een antibacteriële werking, versterken het haar en ondersteunen de haargroei
 • Groene thee: bevat antioxidanten die de haarfollikels versterken en een anti-rooseffect hebben
 • Wortel: de hoge concentratie aan vitamine A stimuleert de haarfollikels en houdt de talgproductie in balans
Deze wetenschappelijk onderbouwde behandeling gaat uit van een aanpak langs de binnen- en buitenkant voor een optimaal resultaat. De hoofdhuid en de haren worden zo gevoed van de wortel tot in de punt.