Parabenen, siliconen en sulfaten. Is de boycot terecht of overdreven?

You are what you eat. Met deze uitspraak zijn velen onder ons het ondertussen eens. Maar staan we wel genoeg stil bij wat we dagelijks op onze huid smeren en welke invloed dit heeft op niet alleen ons uiterlijk maar ook ons innerlijk? Om nog maar te zwijgen van de impact op het milieu. Laat ons eens even een kijkje nemen naar ingrediënten die veelvoorkomend zijn in de cosmeticawereld, maar tevens door velen naar de zwarte lijst worden verbannen. En is deze boycot terecht of niet?

Een shampoo of verzorgingscrème met of zonder parabenen?

Parabenen zijn bewaarmiddelen die naast shampoo en cosmetica ook terug te vinden zijn in voeding, schoonmaakmiddelen en geneesmiddelen. De chemische stoffen voorkomen schimmelvorming en de groei van bacteriën, waardoor producten het langer overleven in onze badkamer, koelkast of keukenkast.

Parabenen worden bij gebruik opgenomen door ons lichaam. Dit kan allergische reacties tot gevolg hebben, en bovendien vermoed men ook dat het de hormoonbalans in ons lichaam kan verstoren. Zo zou het een negatieve invloed uitoefenen op de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen.

Er zijn aanwijzingen dat bepaalde types parabenen hormoonverstorend zijn en bijvoorbeeld het hormoon oestrogeen nabootst. Om deze reden worden parabenen vaak in een adem genoemd met  borstkanker. Maar de huidige onderzoeken hebben op heden nog geen directe link tussen parabenen en kanker kunnen vaststellen.  De Europese Unie ziet reeds streng toe op voeding, geneesmiddelen en cosmetica en verbiedt dan ook stoffen die mogelijks schadelijk zijn. Momenteel onderzoekt  de EU een lijst van potentiële hormoonverstoorders, stoffen waar op heden dus nog onvoldoende info voor handen is over de mogelijke gevolgen op langere termijn. 

Onder het motto better safe than sorry, vermijden wij bij Belène liever dergelijke stoffen, zeker als je weet dat we zonder ook formules kunnen creëren met een meer dan behoorlijke houdbaarheidsdatum. Daarom zijn zowel onze skin care als hair care producten vrij van parabenen.

Glanzende lokken dankzij siliconen?

Deze synthetische stof zie je vaak terugkomen in haarverzorgingsproducten  omdat ze een beschermende en  glanzende film over elk individueel haartje leggen. Maar laat u niet misleiden, hoe mooi het ook klinkt op het eerste zicht, niks is minder waar. Siliconen kunnen zich opstapelen waardoor je haar zwaar, dof en moeilijk te kammen wordt. Bovendien zijn sommige siliconen (de niet-wateroplosbare varianten) schadelijk voor het milieu gezien ze net als plastic moeilijk afbreekbaar zijn.

De Belène Hair shampoo bevat een kleine hoeveelheid wateroplosbare silicone, die dus na het spoelen met water niet op je haren achterblijft. Het resultaat? Een tijdelijk glanzend effect, zonder dat er sprake is van opstapeling van siliconen die het haar beschadigen. 

De dag- & nachtcrème en het serum in het Belène Skin gamma bevatten eveneens siliconen. In dit geval gaat het niet over wateroplosbare varianten, maar wel volstrekt veilige ingrediënten. Waarom wordt dit toegevoegd? Enerzijds om de smeerbaarheid van het product te bevorderen, anderzijds om de huid te beschermen tegen uitdroging. 

De ontvettende kracht van sulfaten

Sulfaten zijn reinigers die een ontvettende werking hebben. Ook hier geldt dat niet alle sulfaten schadelijk en slecht zijn. Shampoos en douchegels hebben hun schuimende werking te danken aan sulfaten. Bovendien pakken ze overtollig vet en restjes van stylingproducten aan, maar ook de van nature aanwezige oliën en eiwitten op de hoofdhuid. Hierdoor kan de hoofdhuid en het haar uitdrogen. Zijn je haren en hoofdhuid van nature al aan de droge kant? Dan hoef je niet veelvuldig gebruik te maken van een shampoo met sulfaten. Wordt je geplaagd door vet haar en een vette hoofdhuid, dan ben je juist gebaat bij een shampoo met sulfaten.

Heel wat natuurlijke verzorgingsproducten vervangen het synthetische sodium lauryl sulfaat door het natuurlijke ammonium lauryl sulfate, dat veelal gewonnen wordt uit kokosolie of palmolie. Het heeft dezelfde reinigende en schuimende werking, maar is dus van natuurlijke oorsprong en zou volgens sommigen minder irritatie veroorzaken. Belène Hair Shampoo maakt gebruik van deze natuurlijke variant.

Op vandaag zijn er ook geen aanwijzingen dat sulfaten schadelijk zijn voor het milieu. En ik hoor u al denken: “wat met de sulfaten die uit palmolie gewonnen worden, deze zijn toch ook niet zo milieuvriendelijk?”. Wel, deze winning gebeurt op een duurzame manier, met respect voor de lokale wetgeving, aandacht voor milieu en goede arbeidsomstandigheden. 

Bij deze zijn we weer wat wijzer. Weet wat je eet en weet wat je smeert!

 

Knowledge is power
Francis Bacon