Jouw haar

Waarom is het haar zo belangrijk?

BELÈNE® Hair Care is een hoogtechnologische verzorgingslijn die de haargroei stimuleert en de hoofdhuid verzorgt. Onze producten zijn gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten, waarbij we uitgaan van de kracht van het voeden van binnen- en buitenuit.
Haren beschermen onze hoofdhuid tegen bv. de zon en stoten, maar ze hebben toch voornamelijk een esthetische en sociale functie. Glanzende lokken associëren we met gezond haar en een weelderige bos haar geeft nu eenmaal een boost aan ons zelfvertrouwen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben mannen meer haar dan vrouwen: tussen de 150.000 en 180.000 haren ten opzichte van 130.000 en 150.000 haren. 

De levensduur van gezonde haren is gemiddeld 1 tot 6 jaar. Daarna stopt de groei en uiteindelijk vallen de haren uit om plaats te maken voor nieuwe. Haaruitval is dus een natuurlijk proces, waarbij het normaal is om tussen 50 en 100 haren per dag te verliezen. Wanneer men meer dan 100 haren per dag verliest, dan is er sprake van een verstoorde haargroei. Dit kan erfelijk of hormonaal zijn, maar kan ook veroorzaakt worden door stress, vermoeidheid of een zwangerschap. 

Voor meer info over de oorzaken van haaruitval, lees onze blog.

Belène blog

Waaruit bestaat haar?

Haren bestaan uit een wortel en een schacht. Die laatste is het zichtbare gedeelte van het haar en is biologisch gezien dood. Het levende deel is de haarwortel en deze zit stevig vast in een haarfollikel.

Soepelheid, glans en veerkracht worden aan het haar toegeschreven dankzij de talgklieren. De haarspiertjes kunnen de haren dan weer rechtop doen staan, zoals het geval is bij kippenvel.

De bloedvaten zijn de levensaders die voedingsstoffen aanvoeren en dankzij de zenuwbanen voelen we wanneer het haar aangeraakt wordt. De kwaliteit en groei van het haar worden beïnvloed door de voedingstoffen die de haarwortel voeden. Haar is voor 90% opgebouwd uit het eiwit keratine. De overige 10% bestaat uit vetten, water, mineralen en melanine.

Hoe evolueert ons haar 
doorheen de jaren?

De haarcellen behoren tot de snelst delende cellen van ons lichaam en het groeiproces verloopt in 3 fasen.

  • Anagene of groeifase: duurt tussen de 2 & 6 jaar. Nieuwe cellen worden aangemaakt die zorgen voor de haargroei.
  • Katagene of overgangsfase: duurt 2 weken. De haarwortel wordt losgemaakt en de schacht beweegt zich naar de oppervlakte. 
  • Telogene of rustfase: duurt tot  3 à 4 maanden. De haarfollikel is in rust en er is geen haargroei.  Aan het einde van deze fase zullen de haarpapil en de –follikel zich terug met elkaar verbinden. Het afgestorven haar maakt plaats voor nieuw gevormd haar en zo kan de cyclus opnieuw beginnen.

85% van de haren bevinden zich in de anagene fase, 14% in de telogene en 1% in de katagene. Deze cyclus herhaalt zich zo’n 20 keer in een mensenleven. De gemiddelde groei per dag bedraagt 0,35 mm en het is volstrekt normaal om iedere dag tussen 50 & 100 haren te verliezen. Bij jongere mensen zal het haargroeiproces wat sneller verlopen dan bij oudere mensen. Bovendien zullen mensen met een korte groeifase sneller kaal worden. 

Waarom verliezen we haar?

We maken een onderscheid tussen de erfelijke (alopecia androgenetica) en de niet-erfelijke variant (alopecia diffusa). De oorzaak van erfelijk haarverlies kunnen we herleiden naar het mannelijk DHT-hormoon (dihydrotestosteron), dat zowel bij mannen als vrouwen aanwezig is. Onder invloed van het enzym 5-alfa-reductase wordt testosteron omgezet in DHT.  Die laatste zorgt ervoor dat de haarfollikels verschrompelen waardoor de haren steeds dunner worden.

Naast genetische haaruitval is er ook sprake van tijdelijk haarverlies door psychische of fysische omstandigheden. Dit kan het gevolg zijn van een streng dieet, een zwangerschap, een vertraagde schildklier of het nemen van bepaalde medicatie. Stresshormonen zorgen voor het ontsteken van de haarzakjes en vervolgens haaruitval.

Meer weten over de verschillende oorzaken van haaruitval? Lees onze blog.