Jouw huid

Waarom is de huid zo belangrijk?

De huid is het grootste (zowel in oppervlakte als gewicht) en meest zichtbare orgaan van het menselijk lichaam. Dit dynamisch orgaan ondergaat heel wat verandering tijdens het leven. Ze is van essentieel belang voor onze algemene gezondheid en welzijn en wordt ± elke 28 dagen hernieuwd.

De huid heeft talrijke functies (bescherming, constant houden van de lichaams-temperatuur, zintuigfunctie, aanmaak Vitamine D, ….) en is meer dan alleen de verpakking van het lichaam. Ze speelt ook een belangrijke psychologische/sociale rol. Een mooie, stevige huid wordt gezien als teken van jeugdigheid en geeft het zelfvertrouwen een boost.

Onze producten

Hoe ziet onze huid er vanbinnen uit?

De huid bestaat uit 3 hoofdlagen met elk zijn specifieke kenmerken en functies

  • Epidermis (opperhuid)

    De bovenste laag van de huid die beschermt en als een soort schild zorgt voor aanvallen van buitenaf. In goede gezondheid is ze verantwoordelijk voor een soepele, elastische, gehydrateerde en stevige huid. De epidermis bestaat uit 5 lagen die zorgen voor huidvernieuwing door steeds te evolueren van kiem tot afschilfering in een terugkerend proces. Daarnaast bevat de opperhuid ook pigmentcellen (melanocyten) die mede de kleur van de huid bepalen en bescherming bieden tegen UV-stralen.

  • Dermis (lederhuid)

    De laag onder de epidermis die voornamelijk uit bindweefsel bestaat en verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. Fibroblasten zijn de belangrijkste cellen in de lederhuid en zijn van essentieel belang voor een stevige, soepele, elastische huid. Deze gespecialiseerde cellen fungeren als fabrieken van collageen (voor stevigheid), elastine (voor elasticiteit) en hyaluronzuur (voor hydratatie).

  • Hypodermis (onderhuids bindweefsel of subcutis)

    De diepste laag van de huid die voornamelijk uit vet- en bindweefsel bestaat. Het functioneert als stootkussen, opslag van energie in de vorm van vet en vormt de verbindingslaag met onderliggende weefsels.

Hoe evolueert de huid doorheen de jaren?

Naarmate we ouder worden, verandert ook onze huid. Huidveroudering is een normaal, natuurlijk verschijnsel dat reeds start op de leeftijd van 25 à 30 jaar.

Huidveroudering wordt veroorzaakt door een combinatie van verschillende factoren. Zowel inwendige (genen, biologische leeftijd, etniciteit, huidtype) als uitwendige factoren (blootstelling aan zon, roken, pollutie, stress, alcohol, onevenwichtige voeding, hormonaal onevenwicht) zorgen parallel voor structurele veroudering van de huid onder de vorm van rimpels en pigmentatievlekken.

Doorheen de jaren begint de essentiële ondersteunende structuur van de huid af te breken. De natuurlijke aanmaak van collageen, hyaluronzuur en elastine neemt af met het ouder worden, waardoor de huid stevigheid, soepelheid en hydratatie verliest. In combinatie met externe factoren (blootstelling aan de zon, vervuiling, roken, …) zorgt dit ervoor dat de huid dunner, slapper, droger, brozer, meer gepigmenteerd en kwetsbaarder wordt. Stilaan verschijnen fijne lijntjes, kraaienpootjes en (diepe) rimpels,… de jonge, stevige, glanzende huid maakt plaats voor een ‘rijpere huid’.

Waarom zijn collageen, elastine en hyaluron onmisbaar voor een jeugdige huid?

Collageen

is een eiwit dat van nature voorkomt in mens en dier. Het vormt een vezelig netwerk dat structuur biedt aan lichaamsweefsels. Het zorgt o.a. voor een sterke, flexibele en veerkrachtige huid. Niet alleen de huid, maar ook bloedvaten, botten, pezen, ligamenten, kraakbeen, nagels, haar en tanden bevatten collageen. Dit lichaamseigen eiwit is goed voor ongeveer 1/3 van alle eiwitten aanwezig in ons lichaam en staat in voor 70% van het netwerk dat onze huid stevigheid geeft. Er bestaan verschillende typen collageen, waarvan type I en II de belangrijkste zijn voor de huid.

Fibroblasten

gespecialiseerde cellen in de dermis, maken continu collageen aan. Vanaf ongeveer het 25 à 30ste levensjaar vertraagt de aanmaak van collageen en versnelt de afbraak ervan. Vanaf dan beginnen de elastische vezels van de huid hun structuur en veerkracht te verliezen. De huid wordt dunner en droger, verliest volume, stevigheid en glans. Fijne lijntjes, rimpels en andere tekenen van huidveroudering komen gestaag tevoorschijn.

Verouderde huid vertoont dus een beschadigd, gefragmenteerd en minder goed georganiseerd collageennetwerk in de dermis. Hierdoor vermindert niet alleen de collageensynthese, maar ook de productie van elastine en hyaluronzuur.

Elastine

is een eiwit met een sleutelfunctie in bloedvatwanden en longweefsel maar ook in de huid. Het zorgt er voor dat de huid soepel en rekbaar is en dat de huid na het fronsen terugveert naar zijn oorspronkelijke positie. Met de leeftijd produceren de fibroblasten minder elastine en neemt dus ook de elasticiteit van de huid af, wat het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels in de hand werkt.

Hyaluronzuur

is een lichaamseigen stof die voorkomt in de huid, maar ook in ogen, gewrichten, tandvlees, bindweefsel… Het is de kampioen der hydratatie. Hyaluronzuurmoleculen binden tot wel 1000x hun eigen gewicht aan water en kunnen zorgen voor een optimale huidhydratatie. Tijdens het verouderingsproces neemt de hoeveelheid hyaluronzuur af, wat leidt tot een droge, doffe, verslapte huid. Hyaluronzuur helpt met zijn krachtig hydraterende eigenschappen de effecten van veroudering af te remmen en te herstellen.

Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de inname van collageen fibroblasten kunnen stimuleren tot synthese van nieuwe collageenvezels. Collageen boostende anti-verouderingsproducten kunnen bijgevolg kostbare bondgenoten zijn voor het behoud van een gezonde, stevige en jong-ogende huid.